Graviditet + trötthet = Sant

Att vara trött när du är gravid är vanligt. Gravida kvinnor kan mer eller mindre känna sig mycket trötta under hela graviditeten. Detta på grund av att kroppen genomgår stora hormonförändringar vilket kan leda till sömnsvårigheter på nätterna. Eller så känner du dig bara trött utan anledning.


trött gravid

Detta händer i kroppen

När du är gravid händer det massor i din kropp och du kan få massa olika symptom som du inte känt av innan. Det händer otroligt mycket med dig och din kropp vilket för de flesta kan leda till att du blir mycket trött.

Tröttheten sägs vara som värst under första och tredje tredjedelen av graviditeten. Det finns många orsaker till att du kan känna dig trött när du är gravid och den största anledningen är att sömnen blir störd.

Orsaker till trötthet

De vanligaste orsakerna till att du kan känna dig trött när du är gravid är att du:

  • Har svårt att hitta en bekväm sovställning
  • Behöver gå upp och kissa på nätterna (ibland flera gånger)
  • Får kramp i benen, som gör att du vaknar
  • Får ont i ländryggen
  • Drömmer mer än vanligt
  • Känner dig orolig inför förlossningen

Hitta en bekväm sovställning

För att undvika att sömnen blir störd under natten finns det många knep. Du kan exempelvis hitta en bra och bekväm sovställning genom att använda stora kuddar. Många tycker att det är skönt att ligga på sidan och ha en kudde mellan knäna för att avlasta. Det finns även en speciell kudde som kan underlätta sömnen för gravida; amningskudden.

Får du lätt kramp i benen kan det vara en bra idé att lägga fötterna och benen högre än hjärtat. På så vis förhindrar du blodtillströmning i benen och förbättrar cirkulationen.

Får du kramp i benen eller fötterna kan du antingen försöka massera där du har krampen eller försöka ställa dig upp och stretcha bort den.

För att inte behöva gå upp och kissa så mycket under natten kan du tänka på att inte dricka så mycket sent på kvällen.

Mardrömmar

Gravida kvinnor kan dessutom få störd sömn av ökad drömaktivitet. Det kan vara drömmar om djur, sårbarhet och erotiska drömmar. Varför kvinnan drömmer mycket mer under graviditeten kan bero på att det är mycket funderingar och orostankar som dyker upp under dagarna som sedan processas under natten.

Djur kan vara en symbol för hur du känner inför din graviditet och situation. Erotiska drömmar kan bero på att många kvinnor känner sig mindre attraktiva under sin graviditet och att man då i drömmen lever ut sin sexualitet.

Känner du dig orolig över det du drömmer om kan det kännas skönt att prata med någon om sina drömmar. En utomstående kan hjälpa dig att tolka drömmarna och kanske därmed göra dem mindre skrämmande.