Kroniskt trötthetssyndrom

Om du har kroniskt trötthetssyndrom känner du dig aldrig pigg. Det spelar ingen roll hur mycket du sover.


Kroniskt trötthetssyndrom ME/CFS

Kroniskt trötthetssyndrom – ME/CFS

Kroniskt trötthetssyndrom är en svårdefinierbar sjukdom då läkare fortfarande inte är helt säkra på vad insjuknandet beror på. Detta syndrom kallas även för förkortningarna ME och CFE.

CFE en engelsk förkortning för chronic fattige syndrome och ME står för myalgisk enecefalomyelit som betyder muskelsmärta med inflammation i hjärna och ryggmärg. Världshälsoorganisationen WHO benämner ME/CFS för en neurologisk sjukdom.

Kroniskt trötthetssyndrom är ett syndrom som inte ska blandas ihop med att vara sömnig eller allmänt trött. Utan det är en sjukdom där du har en extrem fysisk och mental utmattning samtidigt som du känner dig sjuk.

Symptom

Är du extremt trött och har du varit det i mer än sex månader kan du ha ME/CFS. Däremot är sjukdomen svårdiagnosticerad och kallas för uteslutningsdiagnos. Detta innebär att du även, förutom trötthet, ska uppfylla minst fyra av dessa symptom för att få diagnosen kroniskt trötthetssyndrom:

  • Dåligt korttidsminne och koncentrationssvårigheter
  • Ont i halsen som går i upprepade skov
  • Körtlar som ömmar på hals eller i armhålor
  • Muskelvärk
  • Huvudvärk
  • Ledvärk, dock utan att det är rött och svullet
  • Trött när du vaknar efter en god natts sömn
  • Känner dig sjuk i ett dygn efter ansträngning

Trots att du har dessa symptom och känner dig kroniskt trött behöver det nödvändigtvis inte betyda att du har kroniskt trötthetssyndrom. Det finns nämligen sjukdomar som liknar ME/CFS. Dina symptom kan istället exempelvis bero på fribromyalgi, IBS, utbrändhet eller sömnapné.

Därför blir vissa sjuka

Det är fortfarande oklart vilka orsakerna är till att vissa personer får kroniskt trötthetssyndrom. Läkare har däremot kunnat se ett samband med att de flesta som insjuknar tidigare haft en kraftigare infektion i kroppen orsakad av antingen bakterier eller virus. Efter infektionen har kroppen aldrig återhämtat sig fastän själva infektionen läkt.

Så många drabbas

Sjukdomen drabbar både kvinnor, män och barn. Kvinnor mellan 25-40 år drabbas dock oftare. Cirka 0,2-0,4 procent får sjukdomen, rent procentuellt motsvarar detta ungefär 20 000-40 000 personer bara i Sverige.

Behandling och egenvård

Idag finns det ingen behandling mot kroniskt trötthetssyndrom. Istället kan patienter som söker vård och behandling för ME/CFS få hjälp med lindring såsom hjälp mot sömnproblem, smärtstillande och antidepressiva läkemedel vid depression.

Det har även visat sig vara effektivt med KBT, kognitiv beteendeterapi, som en behandling för att lära sig att leva med sin sjukdom.

Utöver detta är det viktigt att du med kroniskt trötthetssyndrom lyssnar på din kropp och inte överanstränger dig samtidigt som du hittar en fin balans i livet mellan vila och aktivitet.