Ät rätt – för att hålla dig pigg under dagen

Trötthet och koncentrationssvårigheter kan i många fall bero på blodsockret. Men genom att hålla blodsockret på en jämn nivå kan du hålla tröttheten borta.


Undvik snabba kolhydrater

Först och främst är det viktigt att inte äta socker i form av godis, bullar och läsk under dagen. Det kan kännas lockande, speciellt när du behöver en kick, men du gör dig själv en otjänst.

Det som sker när du äter snabba kolhydrater är att ditt blodsocker snabbt kommer gå upp, och du kommer direkt att känna dig piggare. Tyvärr kommer blodsockret bara efter någon timme att störtdyka ner igen, och denna gång längre ner än du var innan. Därför startar snabba kolhydrater en ond cirkel av ett svajade blodsocker.

Ät rätt under dagen och håll dig pigg

Så här fungerar blodsockret när du äter snabba kolhydrater alternativt långsamma kolhydrater.

Ät så här, mål för mål

Frukost

Ät en ordentlig frukost som innehåller långsamma kolhydrater, protein och nyttigt fett. Exempelvis en smoothie med sojamjölk, banan, bär, linfröolja och proteinpulver alternativt gröt med bär och frön på tillsammans med ett kokt ägg.

Mellanmål

Mellan frukosten och lunchen kan du behöva något litet. En halv avokado, en näve mandlar eller en frukt är ett bra alternativ.

Lunch

Ät en normalstor lunch som innehåller långsamma kolhydrater, protein och nyttigt fett. Ät tills du är mätt, inte tills du är proppmätt. Om du blir proppmätt kommer du tyvärr bli väldigt trött efteråt.

Mellanmål

Även mellan lunchen och middagen kan du behöva något som håller dig uppe. Även här är en halv avokado, en näve mandlar/sojabönor eller en frukt ett bra alternativ.

Middag

Middagen ska innehålla samma proportioner som lunchen. Alltså följa kostcirkeln och tallriksmodellen med långsamma kolhydrater, protein och nyttigt fett. Läs mer om kostråd.

Om du känner dig trött trots allt

Är du trött? Är ditt blodsocker i botten trots att du gjort allt ”rätt”? Ta då något litet så som torkad frukt, några nötter och kaffe så att blodsockret hamnar på rätt nivå igen.