Varför så trött?

Känner du dig onormalt trött? Läs om de tio vanligaste orsakerna till varför.


varför så trött?

Trötthet beror oftast på hur du sover. Både på hur länge du sover och hur bra din sömnkvalitet är.

1. Sömnbrist

Om du sover mindre än 6-8 timmar per natt så kan din trötthet bero på sömnbrist.

2. Dålig sömnkvalitet

Även om du sover dina 6-8 timmar så kan du vara trött ändå. Detta kan bero på att din sömnkvalitet är dålig och du därför inte tar till vara på alla timmar.

Din sömnkvalitet påverkas exempelvis av sömnapné, snarkningar och störningsmoment så som ringande mobiltelefoner, högljudda grannar eller skrikande småbarn.

3. Vinterhalvåret

Under vintern så ökar produktionen av melatonin vilket är hjärnans egna sömnmedel. Under vintern så påverkar även signalsubstansen serotonin som i sig påverkar vårt psykiska välmående.

4. Stress

Stress gör att kortisol frigörs ofta. Vilket i sin tur kan leda till rubbad hormonbalans. Detta kan göra dig spänd, få svårt att somna och andra sömnproblem.

5. Järnbrist/blodbrist

Järnbrist leder till trötthet och koncentrationssvårigheter. Ungefär en av fyra kvinnor har järnbrist. Ofta utan att veta om det.

Järnbrist kan leda till blodbrist.

6. Kronisk trötthet

Kronisk trötthet är en sjukdom som gör att du blir sjukligt trött under en lång period. Tillståndet kallas för ME eller CFS.

7. Mat och dryck

Även vad du äter och dricker kan göra att du får sömnproblem. Forskning visar att sömnen påverkas negativt av mycket fet mat, alkohol och koffein. Att koffein gör dig pigg är ofta välkänt men koffein döljer sig i många livsmedel så som Coca cola, te, choklad, värktabletter och förkylningspreparat.

8. Utbränd

Om du har utsatt dig för långvarig negativ stress utan någon chans till återhämtning så kommer du tillslut att gå in i väggen. Förutom konstant trötthet kan du också uppleva minnessvårigheter, motivationssvårigheter och förändrad aptit. Läs mer om utbrändhet på Stress.se.

9. Depression

Depression gör att du drar dig undan, att allt saknar mening och ger dig sömnsvårigheter. Det är mycket svårt att sköta vardagssysslor. Andra symptom är sorg, skam, ångest och självkritik.

10. Gravid?

Är du plötsligt mycket trött? Då kanske du är gravid. Graviditet gör att kroppen får stora hormonförändringar vilket leder till trötthet.