Depression ger trötthet och håglöshet

Depression är ett vanligt tillstånd som ger symptom så som trötthet och energibrist. Dessa symptom är också vanliga på vintern då många får så kallad årstidsbunden depression.


Depression

Energibrist kan vara depression

Om du saknar energi och meningsfullhet kan du lida av en depression. Det är vanligt att man då har svårt att ta tag i saker, att ens kliva upp ur sängen. Andra vanliga symptom vid depression är sorg, skam, ångest och självkritik.

Vanligare än vad många tror

Att vara deprimerad eller relativt vanligt och de flesta människor drabbas av detta någon gång under livet. Ofta sker det i livskriser, i övergångsperioder mellan barndom och tonåren, eller mellan tonåren till vuxenlivet, vid skilsmässa och klimakteriet.

Det finns effektiv behandling

Känner du dig nedstämd i mer än två veckor ska du söka behandling för detta. De allra flesta människor med depression blir friska. Behandling sker med terapi eller med medicin.

På vintern blir många trötta och nedstämda

Trötthet och nedstämdhet kan bero på miljön. Under vinterhalvåret får vi inte den energi som solljuset i vanliga fall ger oss. Vet du mer dig att du ofta blir nedstämd när hösten kommer kan man behandla detta med bland annat ljusterapi.

Prata med andra

depression.se finns det mer information om ämnet. Där hittar du också olika hjälpnummer, de senaste nyheterna om depression och dessutom forum för att prata med andra i samma situation.